Posted in Politik

SI ‘BUANG’ DIGANTUNG KEAHLIAN 6 TAHUN

Malam tadi telah berlangsung mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO. Beberapa buah portal telah cuba membuat satu kesimpulan awal berdasarkan SUMBER mereka.

Penulis tersohor menyatakan akan ada yang dipecat dan ada yang memberitahu ada beberapa orang akan dikenakan tindakan disiplin namun semua itu tidak tepat.

Tun Faisal yang merupakan Setiausaha Akhbar kepada Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa . Dia juga merupakan Timbalan Ketua Bahagian Putrajaya.

Semenjak jawatan Setiausaha UMNO yang dijawat oleh Tan Sri Annuar Musa diberikan kepada Datuk Seri Ahmad Maslan ramai dapat lihat Tun Faisal telah memulakan serangan terhadap Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi kononnya Zahid telah menghantar satu surat sokongan untuk menaikkan Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri malah Penasihat Barisan Nasional, Datuk Seri Najib Razak juga telah dituduh juga dalam isu surat sokongan ini.

Sedangkan semua sedia maklum surat yang dihebohkan adalah surat yang tidak tulen. Jika benar ada sokongan kepada Anwar Ibrahim sudah pasti Tan Sri Muhyiddin tidak berada di tempatnya sekarang.

Satu laporan telah dibuat terhadap Tun Faisal dan Lembaga Disiplin UMNO juga telah memanggil dia untuk sesi soal siasat. Pada malam tadi isu ini juga telah dibawa kedalam mesyuarat MKT untuk dibincangkan. Setalah berbincang MKT memutuskan hukuman gantung keahlian Tun Faisal selama 6 tahun bermula 27 Mac 2021 atau dua penggal pemilihan Majlis Kerja Tertinggi.

Di media sosial, rata rata bersetuju dengan hukuman yang dikenakan namun ada segelintir tidak bersetuju dengan hukuman yang dikenakan atas alasan Tun Faisal tidak melanggari undang-undang/perlembagaan parti.

Merenung kembali peristiwa yang sebegini iaitu kes Dato Lokman Adam. Jika dilihat kes mereka berdua hampir serupa tetapi hukuman yang dikenakan terhadap Lokman adalah dibuang keahlian sedangkan Tun Faisal hanya digantung keahlian. Adakah ini ADIL ?

MKT telah pun membuat keputusan dan Tun Faisal perlu menerimanya dengan secara profesional seperti Lokman Adam.

Author:

Berani - Jujur - Tepat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s