Posted in Uncategorized

SALURAN TV PENDIDIKAN WAJAR ATAU TIDAK ?

Covid 19 telah membawa satu perubahan dalam sistem pendidikan pada hari ini. Banyak sekolah tidak dapat dibuka bagi mengelakkan penularan wabak ini namun pendidikan anak anak perlu diteruskan.

Jadual persekolahan tahun 2021 yang dijadualkan pada 20 Januari 2021 telah pun ditunda akibat perlaksanaan PKP2.0 . Pihak kementerian telah perkenalkan Pengajaran dan Pembelajaran di rumah (PdPDR). Sistem yang bagus namun sudah pasti sistem ini pasti tidak boleh diakses oleh seluruh pelajar di Malaysia.

Jika kita lihat di media sosial pada hari ini ramai ibubapa meluahkan masalah yang mereka hadapi iaitu tiada gajet/laptop dan masalah internet. Walaupun kerajaan telah mengumumkan pengecualian cukai bagi pembelian gajet ini namun ianya hanya berpihak kepada golongan B40 keatas. Kerajaan juga mengumumkan data internet percuma namun masalah internet akan timbul di kawasan pendalaman seperti kes pelajar UMS ,Veveonah Mosibin.

Beberapa pemimpin di Malaysia telah pun menyampaikan cadangan untuk menyelesaikan masalah ini iaitu wujudkan ‘channel’ khas untuk TV Pendidikan. Antara yang mengusulkan cadangan ini ialah Presiden UMNO , Datuk Sri Ahmad Zahid Hamidi.

Cadangan oleh Presiden UMNO

Ketua Pemuda UMNO Malaysia, Dato Dr Asyraf Wajid juga menyuarakan hal yang sama

Cadangan oleh Ketua Pemuda UMNO Malaysia

Aznil Hj Nawawi atau lebih dikenali sebagai Pak Nil yang semua sedia maklum bagaimana beliau amat menyayangi kanak-kanak juga telah memberikan pandangan dan cadangan melalui live di FB beliau ( https://m.facebook.com/OfficialAznil/videos/186591333199620/ )

Pihak kementerian perlu lihat serius perkara ini dan perlu membuat satu keputusan yang drastik demi masa depan anak-anak hari ini. Gunakan lah bajet yang telah diberikan oleh kerajaan dengan sebaik mungkin.

Kementerian Pendidikan Malaysia adalah penerima peruntukan terbesar dalam belanjawan 2021

Masih belum terlambat untuk laksanakan dan banyak syarikat produksi yang mampu membekalkan program berkonsepkan pendidikan ini.

Jangan lah kerajaan menambah beban lagi pada ibubapa pada sekarang ini. Jika yang berkemampuan boleh lah membeli gajet untuk anak anak mereka tapi jika yang tidak berkemampuan sudah pasti mereka menangis bersendirian.

Jangan pula kerajaan seronok apabila melihat ada pihak yang tampil membantu keluarga yang kurang berkemampuan. Segeralah membuat keputusan.

Author:

Berani - Jujur - Tepat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s