Posted in Uncategorized

PEJA DIPECAT

Belum reda isu KWSP sudah timbul isu baru. Hari ini di Perak menjadi kecoh apabila satu usul undi percaya terhadap Menteri Besae Perak, Dato Sri Faizal Azumu telah dibuat di dalam sidang DUN Negeri Perak.

Dengan hanya 10 undi setuju, 48 tidak setuju dan 1 undi rosak, Faizal Azumu atau dikenali sebagai Peja kehilangan sokongan dalam Dewan Undangan Negeri Perak atau dalam erti kata lain dia di PECAT.

Para pemain media upahan PPBM mula menyerang UMNO didalam hal ini. Mereka mengatakan UMNO telah berkerjasama dengan Pakatan Harapan (DAP + PKR + AMANAH) untuk menggulingkan pimpinan Peja.

Dato Sri Najib Razak menerusi laman FB beliau telah mendedahkan mengapa UMNO menolak PEJA sebagai Menteri Besar.

Dato Sri Najib Razak mendedahkan penjualan ladang kelapa sawit milik kerajaan negeri kepada syarikat Singapura antara sebab Umno menarik balik sokongan terhadap Ahmad Faizal Azumu ataupun Peja.
Beliau berkata, bekas ADUN Slim, Mohd Khusairi Abdul Talib sebelum ini pernah memberi amaran kepada Pakatan Harapan (PH) supaya tidak menjual ladang sawit seluas 15,000 hektar itu.

” Tahun lepas, Mohd Khusairi pernah berkata nilai ladang tersebut RM1.03 bilion dan memberi keuntungan besar sebanyak RM40 juta setiap tahun kepada negeri Perak sebelum pertukaran kerajaan pada pilihan raya umum ke-14. Selepas pilihan raya umum ke-14, pengerusi syarikat milik kerajaan negeri pula bertukar menjadi menteri besar Perak dari PH. Namun, selepas kerajaan PH Perak tumbang dan menteri besar Perak PH menjadi menteri besar Perak dari Perikatan Nasional (PN) “

” Penjualan itu tetap diteruskan bawah kerajaan PN Perak, walaupun harga minyak sawit kini mencecah RM3,400 satu tan berbanding RM1,800 hingga RM2,000 tahun lalu,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Najib berkata, harga jualan diumumkan pada April lalu, selepas kerajaan PN Perak ambil alih adalah RM342 juta, sedangkan nilai keseluruhan ladang itu RM1.03 bilion mengikut apa yang dimaklumkan pengerusi terdahulu “

Peja berkata, beliau sebenarnya sudah menjangka usul percaya yang dibawa ADUN Pengkalan Baharu, Abdul Manaf Hasim tidak akan memihak kepadanya, tetapi terkejut ia dibentangkan sebelum Belanjawan Perak 2021.

Beliau turut memaklumkan tidak akan meminta Sultan Perak membubarkan DUN susulan kekalahannya dalam undian terhadap kepimpinan beliau pagi tadi.

Author:

Berani - Jujur - Tepat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s