Posted in Uncategorized

SEDIA MEMBANTU ANDA

” Sedia membantu anda ” adalah slogan yang digunakan oleh KWSP. Adakah pihak KWSP mengamalkan slogan yang digunakan oleh mereka ini.

Mantan Perdana Menteri Malaysia, Dato Sri Najib Razak telah kemukakan satu cadangan kepada kerajaan Malaysia untuk membantu rakyat yang mengalami masalah kewangan akibat pandemik Covid-19. Cadangan ini disambut baik oleh seluruh rakyat Malaysia yang rata rata mengalami masalah kewangan.

Hal ini telah dibincangkam di Parlimen dan pada awalnya Menteri Kewangan Malaysia, Tengku Zafrul telah mengumumkan pihak KWSP memperkenalkan skim i-Sinar berdasarkan cadangan yang dibuat oleh Dato Sri Najib Razak.

” i-Sinar diperkenalkan bagi memberi kemudahan kepada individu yang ingin membuat permohonan pengeluaran Akaun 1 KWSP sebanyak RM500 sebulan.

Pencarum yang layak akan dibenarkan untuk membuat pengeluaran daripada Akaun 1 setelah mereka menghabiskan jumlah maksimum daripada Akaun 2 menerusi i-Lestari.

Itu adalah antara syarat yang ditetapkan kerajaan menerusi program i-Sinar kepada pencarum untuk pengeluarkan Akaun 1″

Walau bagaimanapun cadangan dari KWSP mendapat tentangan hebat dari para pencarum dan turut mendapat perhatian dari Pengerusi Barisan Nasional, Dato Sri Ahmad Zahid Hamidi.

Ketua Pemuda UMNO Malaysia, Dato Asyraf Wajdi turut menyuarakan hal ini.

Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz, berkata jumlah itu diperluaskan dari hanya dua juta pencarum kepada lapan juta pencarum.

Beliau memaklumkan perkara itu diputuskan pagi tadi selepas mengadakan dengan perbincangan dengan KWSP.

Sebelum ini, program i-Sinar diperkenalkan bagi meringankan beban aliran tunai serta memenuhi keperluan rakyat dalam menghadapi cabaran semasa akibat pandemik Covid-19.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz, berkata program itu adalah kesinambungan kepada program i-Lestari (pengeluaran simpanan Akaun 2) yang dilancarkan KWSP pada Mac lalu.

Pada 2 Disember 2020, pihak KWSP telah mengeluarkan satu kenyataan media berkenaan i-Sinar. Walau bagaimanapun rakyat marah dengan syarat-syarat yang dikenakan oleh pihak KWSP.

Jika lihat di media sosial, rakyat sudah mula mengeluarkan perkataan yamg tidak baik di laman FB Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Tengku Zafrul.

Tiba tiba terimbas kembali kisah seorang pencarum yang menghidap kanser hadir ke pejabat kwsp dengan menaiki ambulan dan hal ini menjadi tular di media sosial. Hal ini berlaku disebabkan pihak KWSP bertegas dengan SOPnya.

KWSP sepatutnya memudahkan urusan pencarum dan bukan membebankan pencarum. Mungkin KWSP sudah lupa duit yang mereka uruskan adalah milik pencarum.

Author:

Berani - Jujur - Tepat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s