Posted in Uncategorized

RAKYAT VS KUASA… YANG MANA SATU LEBIH PENTING

Covid-19 telah mencetuskan satu norma baru di seluruh dunia dan telah mengakibatkan banyak masalah timbul di seluruh negara.

Antara masalah utama yang timbul adalah masalah kewangan. Tidak perlu lihat negara lain, kita lihat di negara kita sendiri. Bagaimana kerajaan menyelesaikan masalah kewangan yang dihadapi rakyat.

Banyak sektor yang terjejas apabila Perintah Kawalan Pergerakan dilancarkan. Antara sektor yang terjejas sektor penerbangan, perlancongan, perhotelan, hiburan dan banyak lagi ini berikutan segala aktiviti dihentikan bermula 18 Mac 2020 dan berlarutan sehingga 12 Mei 2020 sebelum PKPB & PKPP diperkenalkan.

Rentetan dari Perintah Kawalan Pergerakan segala aktiviti dihentikan dan banyak syarikat telah mengurangkan gaji dan ada juga syarikat yang mengurangkan pekerja bagi menampung perbelanjaan syarikat.

Pada 4 Jun 2020, Menurut Sistem Insurans Pekerjaan (SIP) Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO). mereka yang kehilangan pekerjaan telah meningkat 42% pada suku pertama tahun ini (Q1 2020).

Dalam laporan bertajuk ‘Employment Outlook, the 1st Quarter of 2020, Volume 4/2020, The Impact of COVID-19 on Loss of Employment (LOE)’, SIP memaklumkan pandemik itu telah menjejaskan banyak perniagaan sehingga mengalami penurunan permintaan sebanyak 37 peratus atau tidak dapat beroperasi seperti biasa (42 peratus).

“Trend ini hanya dijangka meningkat dari April 2020, dengan kehilangan pekerjaan meningkat 50 peratus kepada 200 peratus tahun ke tahun bagi setiap suku berikutnya pada 2020,

Laporan itu menyebut, daripada 7.5 juta kakitangan aktif berdaftar dengan PERKESO pada 2019, 1.458 juta bekerja dalam sektor berkaitan pelancongan manakala 1.457 juta bekerja dalam bidang pembuatan.

“Tidak menghairankan jika lebih daripada separuh perniagaan ditutup membabitkan majikan besar dengan lebih 200 pekerja dalam sektor pelancongan manakala sektor pembuatan memberhentikan paling ramai pekerja iaitu 23 peratus daripada jumlah keseluruhan untuk mengurangkan kos overhed selepas terpaksa menutup kilang-kilang mereka,” menurut laporan itu.

” Bagaimanapun, majikan yang tidak memberhentikan pekerja mereka sedang melakukan langkah-langkah penjimatan kos dengan satu daripada kaedah popular ialah mengurangkan gaji terutama pekerja yang telah bekerja lebih daripada lima tahun kerana gaji mereka biasanya 45 peratus lebih tinggi daripada pekerja baharu.”

Walaupun pada ketika itu pihak kerajaan telah mengumumkan pelbagai bantuan seperti Bantuan Prihatin Nasional, Geran Khas Prihatin, Motoratium dan beberapa lagi skim telah diwujudkan namun masalah yang dihadapi oleh rakyat semakin meruncing hingga ada yang membuat keputusan dengan membunuh diri.

Baru baru ini, Dato Sri Najib Razak telah berikan cadangan kepada kerajaan Malaysia. Cadangan tersebut ialah pengeluaran on-off RM10, 000 dari akaun satu KWSP dan lanjutan morotarium secara bersasar. Cadangan tersebut telah disambut baik oleh seluruh rakyat Malaysia.

Pada awalnya, pihak KWSP tidak mempersetujui cadangan ini namun atas desakan rakyat Malaysia cadangan ini diperhalusi. Pada 16 Nov 2020, pihak KWSP mengumumkan satu skim pengeluaran wang dari akaun satu iaitu i-Sinar.

Walaupun telah dibenarkan pengeluaran dilakukan tetapi syarat yang dikenakan kepada para pencarum amatlah ketat.

Pemuda UMNO menerusi Ketua Pemudanya,Datuk Dr Asyraf Wajdi memohon agar syarat yang dikenakan oleh pihak KWSP.

Sehingga hari ini masih belum ada khabar gembira dari pihak KWSP mengenai kelonggaran syarat bagi i-Sinar ini. Sepatutnya kerajaan Malaysia yang diketuai oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin dan barisan kabinet perlu tegas dalam hal ini jika mereka benar benar ingin membantu rakyat tapi apa yang boleh dilihat pada hari ini mereka lebih mementingkan kedudukan mereka dalam kerajaan. Mereka lebih sibuk mengatur hal politik dari hal kebajikan rakyat.

Jika keadaan begini masih berlarutan maka percaya lah pada PRU15 nanti kerajaan hari ini pasti akan diajar oleh rakyat.

Kepada mereka yang dipilih sebagai wakil rakyat, berkhidmatlah untuk rakyat. Jalankan lah kerja ada yang telah diamanahkan oleh rakyat.

Author:

Berani - Jujur - Tepat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s